دامنزدن تخریب محیط زیست توسط گریزگاههای مالیاتی

بر اساس نتایج یک پژوهش سوئدی، از گریزگاههای مالیاتی میتوان برای حمایت از فعالیتهای تخریبکنندهی محیط زیست استفاده کرد. آنطور که محققان در مطالعهای جدید نشان دادهاند، عدم پرداخت مالیات که اغلب در فعالیتهای غیرقانونی و گزارش نشده صورت میگیرد، میتواند به تحمیل اثرات مخرب بر محیط زیست منجر شود.
پژوهشگران به منظور تحلیل گریزگاههای مالیاتی و نقش آنها در اقتصاد جهانی از اسناد طبقهبندی شدهای که به تازگی منتشر گردیده، استفاده نمودند.
در یک مورد، ۷۰ درصد از کشتیهای ماهیگیری شناخته شده که در فعالیتهای ماهیگیری غیرقانونی، گزارش نشده و غیرقابل کنترل شرکت داشتند، تحت حوزهی قضایی یک گذرگاه مالیاتی نشانگذاری شدند. پژوهشگران همچنین با استفاده از دادههای تاریخی نشان دادند که حدود ۷۰ درصد از سرمایههای خارجی که در بخشهای مرتبط با جنگلزدایی آمازون جریان دارند، از طریق گذرگاههای مالیاتی هدیت میشوند.
نویسندگان این مقاله میگویند که استفاده از گذرگاههای مالیاتی نشاندهندهی فقدان درآمد مالیاتی، کاهش شفافیت، عدم پیروی از قانون بوده و تهدید بزرگی برای پایداری منابع جهانی است.
مطابق با نتایج مطالعهای که این هفته در ژورنال Nature Ecology & Evolution منتشر گردید، صنایع مرتبط با تخریب محیط زیست، از حریمی که توسط گذرگاههای مالیاتی فراهم میشود استفادهی قابل توجهی میکنند. ویکتور گالاز (Victor Galaz) و همکارانش در این مقاله اشاره کردهاند که آثار زیستمحیطی این حوزههای قضایی غیرشفاف باید به همراه پیامدهای اقتصادی و اجتماعیشان در نظر گرفته شود.
پژوهشگران با استفاده از دادههای پلیس بینالمللی و سازمانهای ماهیگیری منطقهای، نشان دادند که ۷۰ درصد از کشتیهای ماهیگیری شناخته شده که در فعالیتهای ماهیگیری غیرقانونی، گزارش نشده و غیرقابل کنترل شرکت داشتند، تحت حوزهی قضایی یک گذرگاه مالیاتی نشانگذاری شدهاند و یا میشوند.
محققان در این مطالعه، نقش کشتیهای ماهیگیری به عنوان بخشی از شبکههای پیچیدهی مالکیت برای فرار از مقررات مربوط به اندازهی صید و مکان صید را مورد بررسی قرار دادند.
گالاز و همکارانش در یک مطالعهی دیگر از دادههای تاریخی بانک مرکزی برزیل، بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۱ استفاده کردند تا نشان دهند که ۷۰ درصد از سرمایهی خارجی که به بخش سویا و گوشت گاو در برزیل جاری است، از طریق گذرگاههای مالیاتی هدایت میشود. این بخشها با جنگلزدایی در آمازون ارتباط دارند.
نویسندگان مقاله اظهار کردهاند که گذرگاههای مالیاتی با احتمال زیادی برای حمایت از دیگر فعالیتهای تخریبکنندهی محیط زیست مورد استفاده قرار میگیرند، که از این میان میتوان به مواردی نظیر قطع غیرقانونی درختان، تجارت حیوانات و استخراج منابع اشاره کرد. آنها خواستار ارزیابی فوری این مسئله هستند که خطوط مالی تا چه اندازه به فعالیتهای اقتصادی اجازه میدهد تا مقررات زیستمحیطی و مسئولیتپذیری را دور بزنند، و آیا فقدان درآمد مالیاتی که در نتیجهی آن رخ میدهد، تلاشهای صورت گرفته برای حفاظت از محیط زیست را تضعیف میکند یا خیر.
ترجمه: محمد شجاعیه