حفظ سلولهای بنیادی اسپرمساز با تکیه بر فناوری نوین

محققان دانشگاه واشنگتن به روش امیدوارکنندهای برای حفظ سلولهای بنیادی اسپرمساز دستیافتهاند. روشی که در آن پسران میتوانند با خاطری آسوده و بدون خطر از دست دادن باروری خود، تحت درمان سرطان قرارگیرند. مردان بالغ میتوانند پیش از آن که تحت پرتودرمانی یا شیمیدرمانی قرارگیرند، سلولهای اسپرم خود را منجمد نمایند؛ چراکه هر دوی این روشهای درمانی، سبب از بین رفتن باروری اسپرمها میشود. اما پسرانی که هنوز به سن بلوغ نرسیدهاند، میتوانند صاحب سلولهای بنیادی اسپرمساز شوند، سلولهایی که در محیطی قابل پیشبینی، منجمد شدهاند و پس از انتقال به درون بیضههای فرد، میتوانند سلولهای اسپرم جدیدی را تولیدکنند.
به گفتهی یکی از محققان، این روش میتواند به شیوهای استاندارد تبدیل شود. بهگونهای که همهی افراد میتوانند به کمک آن، سلولهای خود را کشتدهند. جالب است که هر سلولبنیادی اسپرمساز، توانایی تولید ۵۰۰۰ اسپرم را دارد و هر مرد سالم بالغ و بارور، توانایی تولید ۱۳۰۰ سلول اسپرم را دارد. این سلولها از سلولهایبنیادی اسپرماتوگونیا که توانایی نوسازی خود را داشته و در هنگام تولد وجود دارند، تولیدمیشوند.
محققان در یک آزمایش برای مشاهدهی بهتر فرآیند تولید اسپرمها، ژن خاصی را درون سلولهای بنیادی اسپرمساز با مادهی فلوئورسانس علامتگذاری کرده و متوجهشدند که این سلولها در مسیر تولید اسپرم، انرژی خود را از طریق گلیکولیز بدستمیآورند. اما به دلیل رخداد یک سری از واکنشها در محیط کشت، رادیکالهای اکسیژن آزاد میشوند که میتوانند به DNA سلول آسیب وارد نمایند و مسلماً این آسیب، تولید اسپرمهای سالم را با مشکل روبهرو میسازد. بنابراین محققان برآن شدند نسبت اکسیژن به نیتروژن را در محیط کشت، کاهش دهند تا از این طریق سلولهای اسپرم تولید شده پس از انتقال سلولهای بنیادی به درون بیضههای فرد، سالم و طبیعی باقی بمانند.
البته تاکنون محققان این آزمایشها را بر روی موشهای آزمایشگاهی امتحان کردهاند و هماکنون در حال بررسی این تکنیک و کارکرد آن بر روی بیضههای انسان میباشند.
✅ لینک خبر
✅ لینک مقاله