آینده ی شیمی در زیست فناوری و پالایش زیستی

فرایندهای جدید حوزهی زیستفناوری، باعث تولید پایدار و پربازدهی محصولات شیمیایی از طریق پالایشزیستی میشود. پالایشزیستی به معنای تولید مواد با ارزش افزوده از زیستتوده است که از جمله مصداقهای آن میتوان به تولید مواد با ارزش از چوبدرخت اشاره کرد.
کارخانههای پالایشزیستی مانند Borregaard در نروژ و Lenzing در اتریش، ازپیشروان تولید مواد با ارزش افزوده از چوبدرخت هستند. کارخانهی Borregaard در کنفرانسی در کلن، نشان میدهد که تاکنون چگونه از چوبصنوبر، مواد شیمیایی با ارزش و سوختزیستی تولید کرده است. این کارخانه همچنین توانسته است از لیگنین درخت، وانیلین تولید کند که یکی از مهمترین طعمدهندهها در صنایع غذایی است. از دیگر مواد تولیدی این کارخانه میتوان به فیبر رژیمی اشاره کرد که از چوب گرفته شده است و جایگزین مناسبی برای چربی میباشد.
کارخانهی Lenzing نیز برای صنعت نساجی، فیبرهای سلولوزی باکیفیت تولید میکند و برای دیگر محصولات این شرکت میتوان از استیکاسید و زایلیتول که جایگزین قند است، نام برد که همگی از انواع مختلف چوب گرفته میشوند.
کارخانهای در هند موسوم به Godavari نشان میدهد که به کمک پالایشزیستی، چگونه میتوان علاوه بر شکر، از نیشکر و پسماند آن مواد با ارزش دیگری تولید کرد. این کارخانه همچنین با بهکارگیری و توسعهی فناوریهای کاشت، مانند آبیاری قطرهای و کشاورزی دقیق سهم بهسزایی در پیشرفت کشاورزی پایدار داشته است.
استفاده از زیستفناوری، منجر به ایجاد فرایندها و محصولات جدیدی شده است. باکتریها، مخمرها، سیانوباکتریها و دیگر میکروارگانیسمها، در محیط کشتهای مختلف میتوانند از نور خورشید برای فتوسنتز استفاده کنند و با قند یا کربندیاکسید عملیات تخمیر را انجام دهند. محصولات تولیدی میتوانند حاوی پروتئین زیادی باشند و همچنین حاوی محصولات سفارشی مانند امگا ۳، اسیدهای چرب و ویتامینها باشند.
شایان ذکر است که کنفرانس “انقلاب در غذا و تولید زیستتوده” که اول و دوم اکتبر در کلن برگزار میشود، برای اولین بار تمام متخصصان، استارتاپها و محققان را گرد هم میآورد تا چشماندازهای جدیدی نسبت به آیندهی تولید غذا و زیستتوده ایجاد شود.