طراحی زیستی و استفاده خلاقانه از لیوانهای قهوه

چالش طراحی لیوانهای قهوهی نسل آینده، عنوان مسابقهای هیجانانگیز برای تولید لیوانهایی با قابلیت بازیافت است که در عین حال از عملکرد مناسبی بر اساس معیارهای جهانی برخوردار باشد. در این مسابقه از میان ۴۸۰ تیم شرکتکننده، ۱۲ طرح برتر معرفی شدند.
انجام این چالش موجب ایجاد راهحلهای جدیدی برای رفع مشکل عدم بازیافت لیوانهای یکبار مصرف قهوه میشود. بر اساس قانون مسابقه، ایدههای طرحشده باید در یکی از بخشهای نوآوری در لایهی نازک پلاستیکی لیوانها، استفاده از مواد جدید و سرویس بهکارگیری مجدد لیوانها باشد.
اطراف لیوانهای کاغذی قهوه لایهی نازک پلاستیکی وجود دارد تا آنها را در مقابل نفوذ رطوبت حفظ کند. اما همین لایهی نازک امکان بازیافت لیوانها را بسیار دشوار میکند. داوران مسابقهی چالش طراحی لیوانهای قهوهی نسل آینده، سه طرح برگزیده در این بخش را معرفی کردند. برندگان عبارتاند از:
- طرح لایهی پلاستیکی بر پایهی آب از Colombier
- طرح پلیمرهای زیستی بر پایهی آب و واکس زیستی از Solenis
- طرح لایهی پلاستیکی قابل تجزیه از PTT MCC
در بخش بهکارگیری مواد جدید فقط طرح Solublue از بریتانیا انتخاب شد. این طرح علاوه بر دارا بودن مواد با پایهی زیستی و تجزیهپذیر بودن، هیچگونه سمیتی نیز ندارد. معیارهای بازاریابی هم در این طرح لحاظ شده است.
در بخش سرویس استفادهی مجدد لیوانها که چند وقتی است در حال اجراست؛ دو تیم Cup Club انگلستان و Revolve اندونزی طرح جمعآوری و برنامهی فناورانهی هوشمند را ارائه کردهاند. توجه به کاملبودن چرخه، لیوانهایی که برای انتقال استفاده میشوند و اهمیت از دست نرفتن و نریختن لیوانها در سامانهی بازشناسی با امواج رادیویی و جایگزینی لیوانهای استفاده شده با نمونههای تمیز؛ نکاتی است که در این دو طرح به آنها توجه شده است.
طرح برتر دیگر این بخش، Recup آلمان است. بر اساس این نوآوری مردم میتوانند لیوانهای قابل استفاده مجدد را کرایه کنند و بعداً به یکی از کافیشاپهای موجود در شبکهی کشوری بازگردانند. این راهحل یک نمونه از همکاری صنایع برای ایجاد زیرساختها در جهت توسعهی سبک زندگی مسئولانه است.
دو طرح جالب دیگر در این چالش، شامل لیوانهای با منشأ زیستی است که بهصورت سهبعدی توسط شرکت مهندسی و طراحی CRÈME/Jun Aizaki طراحی شدهاند. همچنین لیوانهای تولید شده از قارچ که توسط Concrntric تولید شدهاند. بسیاری از شرکتهای شرکتکننده در این چالش تازه شروع به کار کردهاند، بنابراین جایزههای یک میلیون دلاری این مسابقه ممکن است به آنها کمک کند تا قدم بعدی را بهتر بردارند.
چالش طراحی لیوانهای قهوهی نسل آینده در واقع بخشی از یک پروژهی بزرگتر به نام کنسرسیوم NextGen است. این همکاری به وسیلهی استارباکس، مکدونالد و چند شرکت دیگر شکل گرفته است. این شرکتها موجب اثرات زیستمحیطی زیادی میشوند. برای مثال استارباکس سالانه ۶ میلیارد لیوان را در محلهای دفن زباله رها میکند. میتوان امیدوار بود با اجرای چنین چالشهایی تودههای زبالهی فستفودها، کافیشاپها و برخی از مراسمها هر روز کمتر و کمتر شود.