انواع ویروس آنفولانزا

ویروس آنفولانزا در انواع مختلف، A ،B ،C و D وجود دارد. ویروسهای آنفولانزای انسانی A و B تقریباً در هر زمستان باعث بروز بیماریهای فصلی به صورت فراگیر میشوند. در ادامه به بررسی انواع ویروسهای آنفولانزا، مقایسه سرعت تغییرات ژنتیکی و آنتی ژنی در بین انواع ویروسهای آنفولانزا، چگونگی نامگذاری و واکسن آن میپردازیم.
از میان چهار نوع ویروس آنفولانزا ویروسهای نوع A تنها ویروسهای آنفولانزایی هستند که به عنوان عامل ایجادکنندهی اپیدمیهای جهانی شناختهشدهاند و زیرگروههای متداول ویروسهای آنفولانزای A که به طور معمول در افراد گردش میکنند، (A(H1N1 و (A(H3N2 هستند. عفونتهای آنفولانزای نوع C عموماً باعث ایجاد بیماری خفیف میشوند و تصور نمیشود که موجب آنفولانزای انسانی به صورت فراگیر شود. ویروسهای آنفولانزای D نیز در درجهی اول بر گاوها تأثیر میگذارند و موجب آلودگی و بیماری در انسانها نمیشوند.
ویروس های آنفولانزا A بر اساس خواص پروتئینهای نورآمینیداز و هماگلوتینین به زیرگروههایی تقسیم میشوند. ۱۸ زیرگروه مختلف هماگلوتینین (به ترتیب H1 تا H18) مختلف و ۱۱ زیرگروه مختلف نورآمینیداز (N1 تا N11) وجود دارد. در حالتی که به طور بالقوه ۱۹۸ ترکیب مختلف زیرگروه آنفولانزا A باید وجود داشته باشد اما فقط ۱۳۱ زیرگروه از آنها در طبیعت تاکنون شناسایی شدهاست.
در بهار سال ۲۰۰۹ ویروسهای H1N1 شیوع پیدا کردند و باعث گسترش این بیماری شدند. این ویروس که از آن زمان تاکنون در گردش است، با گذشت زمان دستخوش تغییرات نسبتاً کمی در ژنتیک و خواص آنتی ژنی خود شده است و از نظر علمی A(H1N1) pdm09 virus نامیده میشود ولی عموماً با نام ۲۰۰۹ H1N1 شناخته میشود.
از بین تمام ویروسهای آنفولانزا که به طور روزمره گردش میکنند و باعث ایجاد بیماری در افراد میشوند، ویروسهای آنفولانزا (A(H3N2 تمایل بیشتری به تغییر از نظر ژنتیکی و آنتیژنی خود دارند و در سالهای اخیر زیرگروهها ژنتیکی متفاوتی را تشکیل دادهاند که همچنان در گردش هستند اما ویروسهای آنفولانزا B به طور کلی از نظر خصوصیات ژنتیکی و آنتیژنی خود نسبت به ویروسهای آنفولانزای A به ویژه ویروسهای آنفولانزا (A(H3N2، آهستهتر تغییر میکنند.
در واکسنهای آنفولانزای فصلی، یک ویروس آنفولانزا (A(H1N1، یک (A(H3N2 و یک یا دو ویروس آنفولانزا B (بسته به نوع واکسن) قرار میگیرند. دریافت واکسن آنفولانزا در برابر ویروسهای آنفولانزایی که مانند ویروسهای مورد استفاده در ساخت واکسن هستند، میتواند محافظت ایجادکنند در حالی که واکسنهای آنفولانزای فصلی در برابر ویروسهای آنفلوانزا C یا D و بیماریهای ناشی از ویروسهای دیگری که علائمی مانند آنفولانزا دارند، محافظتی ایجاد نمیکنند. لازم به ذکر است که علاوه بر آنفولانزا، ویروسهای زیادی وجود دارند که میتوانند منجر به علائم بیماری مانند آنفولانزا شوند که در فصل آنفولانزا نیزگسترش پیدا میکنند.