استفاده از CRISPR برای افزایش بازدهی جذب گیاه برنج

محققان از سیستم CRISPR برای بهبود بازدهی جذب موادمغذی توسط گیاه برنج استفاده کردهاند. این محققان به دنبال سویههایی بودند که در شرایط کمبود موادمعدنی نیز کارایی بالایی داشه باشند.
برنج همیشه یکی از گیاهان مورد توجه پرورش دهندگان گیاه بوده است؛ زیرا میتوان از آن برای تأمین غذای یک جمعیت رو به رشد استفاده کرد. به همین منظور، همواره تولید گیاهان با کارایی بالا در جذب مواد مغذی و همچنین حذف آسیب های زیست محیطی استفاده از کودها، در اولویت قرار دارند. یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه York با هدف بررسی تنوع ژنتیکی برنج و همچنین شناسایی ژنوتیپ هایی که تحت شرایط کمبود نیتروژن (N) ، فسفر (P) و پتاسیم (K) با کارایی بالا عمل میکنند؛ شروع به کار کرده است.
این تیم قصد دارد جایگاههای ژنی مرتبط با NPK را با روش (Genome Wide Association Studies (GWAS پیدا کند. آنها اخیرا با استفاده از سیستم CRISPR-Cas9، یک پمپ پروتون را به منظور افزایش جذب مواد توسط قارچ ریشه mycorrhiza، دستکاری کردند. با آنالیز ۲۹۴ عدد از ژنوتیپ های برنج، مجموعه ای از ژنوتیپها شناسایی شدند که به طور نسبی، نسبت به کمبود این سه یون مقاوم هستند.
مطالعه با روش GWAS، ژن ها و QTL های جدیدی که مربوط به کارامدی گیاه است را نشان میدهد. چندین ژن دخیل در نقل و انتقال سدیم نیز شناسایی شدهاند. این تیم همچنین در استفاده از سیستم CRISPR-Cas9 برای دستکاری (H+-ATPase (OsHA1 و ژن های شناخته شده توسط GWAS، موفق بوده است.
نتایج این تحقیقات میتواند به عنوان پایه و اساس برای تحقیقات بعدی بر روی غلات دیگر استفاده شود؛ این تلاش ها امنیت غذایی جهان را بهبود خواهد بخشید.
✅ لینک خبر