استفاده از بیان موقت جهت بهینهسازی ویرایش ژن در پنبه

پنبه جزو گیاهانی است که کاربرد فراوانی در صنعت دارد. با این حال ویرایش ژنوم آن به دلیل پیچیدگی آرایش ژنتیکی، با سختیهایی مواجه است. بههمین منظور محققین چینی با استفاده از بیان موقت توانستهاند سرعت ویرایش ژنوم را در آن بهبود بخشند. بهنظر میرسد بیان موقت ابزاری مفید جهت تسریع بهینهسازی ناقلهای ویرایش ژن باشد.
پنبه یکی از گیاهان مهم زراعی است که در تولید الیاف، روغن و سوختهای زیستی کاربرد دارد. انتقال ژن به پنبه بهطور معمول از طریق اگروباکتریوم صورت میگیرد که نیازمند زمانی بین ۸ تا ۱۲ ماه جهت رسیدن به گیاهان تراریخت نسل اول است. بهعلاوه پنبه گیاهی هتروتتراپلوید است که این امر جهشزایی هدفمند در این گیاه را نیز با مشکل مواجه میکند.
ویرایش ژنوم در پنبه به دلیل پیچیده بودن آرایش ژنتیکی این گیاه با موانعی مواجه است و به همین دلیل رسیدن به نتایج دلخواه نیازمند سطوح بالاتری از اجزای CRISPR-Cas9 است. بهمنظور حل این مسئله، Chun-Peng Song و همکارانش در آزمایشگاه ایالتی زیستشناسی پنبه چین، از بیان موقت کاستهای CRISPR-Cas9 برای تعیین مؤثرترین ناقل بیانی جهت ویرایش ژنوم استفاده کردند. با استفاده از این روش آنها توانستند بهترین کاست ویرایشی را قبل از انتقال پایدار ژن گزینش کنند.
sgRNA جزئی از سیستم ویرایش CRISPR-Cas9 است که مسئول هدفقراردهی دقیق ژنهای مورد نظر است. در این مطالعه محققین از پروموتوری با منشأ درونی به نام GhU6 استفاده کردند که نتیجهی آن افزایش ۶ تا ۷ برابری بیانِ sgRNA در مقایسه با کاربرد پروموتور AtU6‑۲۹ آرابیدوپسیس بود. نتیجه پایانی کار نیز بهبود ۴ تا ۵ برابری هدفقراردهی ژنهای هدف در گیاه بود. بهنظر میرسد که پروموتور حاضر در بهبود ویرایش ژن پنبه موثر بوده و بیان موقت نیز ابزاری مفید برای تسریع بهینهسازی ناقلهای ویرایش ژن باشد.
✅ منبع خبر
✅ لینک مقاله